Sue Burke en JS Dewes bespreken vrouwen in sciencefiction

Door Andrew Warrick

Op C2E2 op zaterdagmiddag, JS Dewes (De laatste kijk) en Sue Burke (Immuniteitsindex) bijeengeroepen voor een panel om vrouwen in sciencefiction te bespreken.

‘Ik ben eraan gewend mezelf als een schrijver te beschouwen,’ begon Burke. “Ik ben 66 jaar oud, ik begon met schrijven in de jaren 70, toen het nog niet zo gewoon was. En in die tijd had ik mijn initialen kunnen gebruiken in plaats van mijn naam. En dat heeft een voordeel, maar ik wilde dat mensen wisten dat er een schrijfster was, dus ik ben Sue. Het is een meisjesnaam en kom er maar overheen… die ‘fuck you’-houding heeft me door veel dingen heen geholpen.’ Burke herinnerde zich een WisCon-congrespanel over vrouwen die sciencefiction overnamen, en zei dat het gegeven advies was om “het beste boek te schrijven dat je kunt.” Ze merkte op dat het sciencefictionlandschap door de decennia heen ‘veel’ is verbeterd voor vrouwen, en dat vrouwelijke sci-fi-schrijvers niet meer zo ongewoon zijn als vroeger.

(L naar R) JS Dewes, Sue Burke en de moderator van het panel

Dewes koos ervoor om initialen in haar pseudoniem te gebruiken, deels omdat “ik feedback kreeg dat… mensen nog steeds seksistisch zijn en je boek niet zullen lezen alleen omdat je een vrouw bent, en dat maakte me bang… ik heb er niet per se spijt van. Ik denk dat het prima is, maar ik probeer ook dat vertrouwen op te nemen van, ‘verdorie, ik ben een vrouw’… Een deel daarvan is proberen echt actief te zijn op sociale media en… mezelf meer in dat opzicht op de kaart te zetten. ”

Beide auteurs herinnerden zich van jongs af aan liefde voor sciencefiction. Ze gebruiken ook wetenschappelijke concepten als inspiratie. Burke gaf de zwaartekracht als voorbeeld en zei: “Daar zit een inherent conflict in… om een ​​verhaal te managen.” Hoewel wetenschappelijke feiten Burke inspireren, zei ze ook dat schrijvers “ze opzettelijk kunnen breken en zien wat er zou gebeuren … ons universum is roodverschoven. Wat als het blauw verschoven was? Wat zou er dan gebeuren? Dat zou zo’n cool universum zijn.” Ze leest veel, over verschillende genres heen, en zegt: “Ik probeer zoveel mogelijk te weten en in te gaan op het verhaal. Je weet nooit genoeg.” Ironisch genoeg schreef ze een zwaar onderzocht verhaal over een coronaviruspandemie in 2020, die ze gelukkiger noemt dan de echte pandemie.

Dewes kijkt naar de wetenschap en zet die op zijn kop. Voor haar debuut De laatste kijk, “het oorspronkelijke concept was: wat als er een rand aan het universum was? Wat betekent dat? Wat gebeurt er? Wat zit erachter, als er iets is, en dan… wat als het begint in te storten? Wat betekent dat?”

Burke houdt zich aan literatuur voor inspiratie, terwijl Dewes gebruikmaakt van tv, films, muziek en videogames, evenals boeken.

Sprekend over haar schrijfproces, zei Dewes: “Soms kom ik wekenlang in een flow waarin het het enige is dat ik de hele tijd wil doen, en het is perfect en ik maak 5000 woorden per dag”, maar er zijn droge perioden – “Ik heb bijvoorbeeld de afgelopen maand niet geschreven. Het hangt er dus een beetje van af.” Ze voegt wereldopbouw toe (iets dat zij en Burke gisteren in een ander panel bespraken) door middel van herziening, waarbij de nadruk ligt op karakter in primaire concepten. Burke schrijft geen woord zonder een schets, en dwingt zichzelf om een ​​”Zero Draft” helemaal te schrijven, zonder enige vorm van bewerking of zelfkritiek.

Gevraagd naar inspiratie, is Burke “nooit vergeten … Joanna Russ. Ze schreef in de jaren zeventig en vooral vanuit een feministisch standpunt, en dat was waar ik in de jaren zeventig was, want het was echt slecht om een ​​vrouw te zijn… er waren zoveel dingen waartoe je wettelijk niet gerechtigd was. Haar werk was erg boos, maar was erg experimenteel. En dat was toen heel belangrijk.” Burke herinnerde zich dat hij dacht: “Misschien zou ik zoiets goeds kunnen doen.”

Dewes vermeld Afspraak met Rama door Arthur C. Clarke als “een van mijn grootste inspiratiebronnen voor” De laatste kijk… Ik houd er zo veel van. Weet je, het heeft problemen zoals veel fictie in die tijd, maar als we dat negeren, is het goed. Ik hou gewoon van de grote ideeën, maar ook van het soort kleinschalige persoonlijke benadering ervan.” Dewes wil “die ideeën waar veel mensen van houden uit klassieke sciencefiction halen en … moderniseren voor … meer inclusieve denkwijzen.”

Burke voegde eraan toe dat, in klassieke sci-fi, naast “problemen in de manier waarop ze vrouwen behandelen… er problemen zijn in de manier waarop ze mannen behandelen”, en zei: “Kortom, de enige emoties die ze hadden waren woede en af ​​en toe elkaar steken.”

Dewes benadert een vrouwelijk personage en behandelt haar niet “anders vanwege haar geslacht” en vermijdt tropen “van welke aard dan ook”.

Gevraagd naar hoe sciencefiction op een optimistische, in plaats van een dystopische manier (zoals de norm is) met de klimaatcrisis kan omgaan, antwoordde Burke: “Het antwoord is zonnepunk. Dit is een schrijfbeweging die uit Brazilië is voortgekomen. En het lijkt me dat er wat problemen zullen zijn, maar wat zijn verschillende manieren om daar overheen te komen? Hoe zal het zijn als het klaar is? Hoe kunnen we er beter mee omgaan nu we door ecologische crises gaan… kijken met oplossingen.” Burke gelooft dat solarpunk zich over de hele wereld zal verspreiden omdat sciencefiction wereldliteratuur is.

Dewes zei te schrijven waar men het meest gepassioneerd over is, omdat “dat veel belangrijker is dan proberen te schrijven naar een markt die over een jaar of vijf jaar of 10 jaar of wat dan ook totaal anders zou kunnen zijn.” Burke betoogde anders en zei: “de markt verandert nooit. De markt wil één ding en dat is uitmuntendheid… Schrijf het allerbeste boek dat je kunt, schrijf het meest gewaagde boek dat je kunt… wat het meest persoonlijk voor je is, wat je het meest ontroert, en daar zal de markt voor zijn.”

Aan het einde van het panel vertelden de schrijvers de menigte dat ze in C2E2’s Artist’s Alley waren voor het signeren van boeken of aanvullende vragen.

Heb je een van onze eerdere C2E2 ’21-verslagen gemist? Vind het hier allemaal!

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

      Leave a reply

      Wildeboeken.be
      Logo
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0
      Shopping cart